Magyarország

Úton az ellenállóképesebb mezőgazdasági ellátási láncok felé

A LENs Magyarország program a nyugat-dunántúli régióban, elsősorban a Vas vármegyei Bük környékén valósul meg. A régióban régóta folyik intenzív mezőgazdasági tevékenység, és a gazdálkodóknak több kihívással kell szembenézniük, elsősorban a vízmegtartás, a talajveszteség és tápanyag-tartalom csökkenése terén. A Nestlé Purina Petcare, mint a térségben jelentős termény-felvásárló, egyelőre az egyedüli finanszírozó fél a LENs jelenlegi, első (2022) és második (2023) fázisában is, melyet a Preferred by Nature tanácsadó cég koordinál, a 3Keel támogatásával.

A Nestlé Purina a program keretében ellátási láncának ellenállóképességét igyekszik javítani, úgy, hogy a beszállítói gazdaságokban talajminőség javítását célzó talajmegújító mezőgazdasági gyakorlatok bevezetését finanszírozza. A gazdálkodókat ebben, a beavatkozások finanszírozásán túl, a Preferred by Nature által koordinált, magyarországi agrárvállalkozások gyakorlati szakembereiből álló hálózat támogatja. Ez a hálózat a gazdáknak nyújtott alapvető támogatás mellett a gyakorlati előírások, az eredmények nyomonkövetésének módszertanán és a projektértékelési stratégiák kidolgozásán is dolgozik.

Az Ukrajnában zajló háború a korábbi évek akut vízhiányával együtt 2022 tavaszán megnehezítette a LENs magyarországi bevezetését, és a gazdasági helyzet még 2023-ban sem lett könnyebb. Ennek ellenére a program első, 2022-es évében sikeresen létrehoztunk egy hálózatot és kapcsolatot építettünk ki gazdálkodókkal az egységesített intézkedési programnak köszönhetően. 2022-ben a LENs Magyarország három gazdálkodót támogatott 2183 hektáron talajmegújító mezőgazdasági gyakorlatok kialakításában. Emellett kísérleti beavatkozásként a műtrágya helyett természetes alapú termőközeg alkalmazását vizsgáltuk, és ennek a terméshozamra gyakorolt hatását, összehasonlítva a hagyományos gazdálkodási módszerekkel.

Ezekre az eredményekre építve a LENs csapata úgy döntött, hogy 2023-tól két gazdaságban külön kísérleti beavatkozásokat végez különböző technológiák, input anyagok és gazdálkodási gyakorlatok tesztelésére. Reméljük, hogy ezáltal elősegítjük a talajmegújító mezőgazdasági gyakorlatok szemléltetését és meghonosítását a helyi gazdálkodók körében, ami beindíthatja a kisebb környezeti hatású mezőgazdasági tevékenységre való átállást. Ezeket a kísérleteket a Biospheres tervezi, míg a végrehajtást és néhány speciális tesztet a Syngenta helyi szakértői csapata koordinálja.

Az 2022-ben finanszírozott intézkedések két fő kategóriába sorolhatók: i) szántóföldi agronómiai intézkedések, és ii) innovatív technológiák bevezetése a gazdaságok szintjén. Ide tartoznak a következők:

  • Takarónövények: javítják a vízminőséget és fenntartják a talajnedvességet, valamint nem hagyják csupaszon a talajt, így télen megvédik azt az eróziótól;
  • Integrált talajtermékenységi program: a szerves termőközeg termékenységének értékelése és optimalizálása, annak érdekében, hogy csökkentsék a gazdaságok ökológiai lábnyomát. Ezek a gyakorlatok dúsítják a talajt, javítja vízmegtartó képességét, és ellensúlyozva a tápanyagveszteséget;
  • Csökkentett talajművelés/bolygatás: javítja a talaj egészségét, növeli a szerves széntartalmat és támogatja a talajbiológia fejlődését. Az erős talajbiológia jobb talajszerkezethez és vízbeszivárgáshoz vezet, segít a növények gyökereinek mélyebbre hatolni, hogy jobban hozzáférjenek a vízhez és tápanyagokhoz, és stabilabb terméshozamot eredményez nehéz körülmények között, például aszály esetén.
  • Precíziós mezőgazdaság előmozdítása: a talajmintavétel, műholdfelvételek és a mezőgazdasági gépekre szerelt GPS-rendszerek kombinációja révén pontos talajtérképek állnak a gazdák rendelkezésére, ami az olyan ráfordítások, mint a műtrágyák, gyomirtók és rovarirtók optimalizálásával javítja a mezőgazdasági gyakorlatok hatékonyságát, miközben fenntartja vagy növeli a terméshozamot. A műholdas képalkotás, a gépi tanulás és a talajminták alapján a svájci székhelyű Agricircle készíti el a részletes, nagy-felbontású talajtápanyag-térképet, amely lehetővé teszi az alapanyagok pontos kialakítását.
  • Gazdaságokból álló hálózat (farm network): kiépítése a talajmegújító mezőgazdasággal kapcsolatos tapasztalatok és tudás közvetlen megosztása érdekében a gazdálkodók között.
  • Szántóföldi: kísérletek finanszírozása, hogy a gazdálkodók kis léptékben kipróbálhassák a fejlettebb talajmegújító mezőgazdasági gyakorlatokat és bemutathassák azokat az új technológiákat, amelyek sikeresen csökkentik a környezeti hatásokat, s mindeközben növelik a növénytermesztés rugalmasságát.

A 2022-es bevezető projektet követően a LENs Magyarország gyorsan terjeszkedik. 2023 folyamán több mint 10 olyan gazdának biztosítunk támogatást, akik talajmegújító mezőgazdasági gyakorlatokat szeretnének bevezetni. Folyamatos tárgyalásokat folytatunk a magyar kormányzati szervekkel is annak érdekében, hogy a LENs a lehető legjobban integrálódjon a nemzeti és az EU által szabályozott agro-ökológiai programokba és támogassa a társadalmi igényeket.

A jövőre nézve a LENs Magyarország arra törekszik, hogy megszilárdítsa beszállítói hálózatát, és további társfinanszírozókat, köztük a nyugat-dunántúli régió ökoszisztémájában érdekeltségekkel bíró vállalatokat, magán- vagy állami szerveket, civileket vonjon be a programba. Ezek a partnerkapcsolatok lehetővé tehetik, hogy a LENs Magyarország hálózata minél nagyobb területen biztosítsa a természetes erőforrásokra, ökoszisztéma szolgáltatásokra és ellátási lánc biztonságra gyakorolt jótékony hatását.

A magyarországi LENs programról és a csatlakozási lehetőségekről a lenshungary@preferredbynature.org címen tudhat meg többet.

Áttekintés

Hol Magyarországon a Nyugat-Dunántúlon
Kik A Nestlé Purina megbízásából, a program koordinációját a Preferred by Nature és a 3Keel látja el. Kulcsfontosságú partnerek a kivitelezésben a Syngenta, a Biospheres és az AgriCircle.
Mit Az ellenállóbb mezőgazdaság kialakítására összpontosító program, mely javítja a vízmegtartást, meggátolja a talaj- és tápanyag-veszteséget
Mennyit 2022 során 3 gazda 2183 hektáron valósította meg a beavatkozásokat. 2023 során több mint 10 gazdával együttműködve működik a program.

Download the Hungary factfile here for more information.

Key partners