Magyarország

Egy rugalmas mezőgazdasági ellátási lánc felé

A LENs Hungary Magyarország nyugat-dunántúli régiójában valósul meg. Ebben a régióban az intenzív mezőgazdaság hosszú múltra tekint vissza, és a gazdálkodóknak számos kihívással kell szembenézniük, beleértve a nedvességvisszatartást, a belvizeket, a talajvesztést és a tápanyagok kimerülését. A Nestlé Purina, amely fontos terményfelvásárló ebben a régióban, jelenleg a LENs egyetlen finanszíró partnere és a kereskedelem elősegítését a Preferred by Nature biztosítja a 3Keel támogatásával. A francia szervezet, a Biospheres, egy regeneratív mezőgazdasági tanácsadó cég és a Preferred by Nature összefogott, hogy feltárják és teszteljék az innovatív mezőgazdasági és környezetvédelmi gyakorlatokat a gazdaságok szintjén. A Biospheres tervezi és hajtja végre a kísérleteket, míg a Syngenta Hungary figyelemmel kíséri az eredményeket. A LENs Hungary-t a Magyar Mezőgazdasági Minisztérium támogatja az intézkedéseknek a mezőgazdasági támogatási gyakorlattal való összehangolásához.

A 2023-as finanszírozás során 5171 hektár szántóföldön fektettek be a talajmegújító gyakorlatokba, amelyek a szántóföldi talajművelésre és növénytermesztési intézkedésekre összpontosítottak, beleértve:

  1. Csökkentett talajművelés vagy direktvetés alkalmazása: a talaj egészségének javítása, a szerves széntartalom növelése és a talajbiológiai fejlődés támogatása, ami jobb talajszerkezethez és beszivárgáshoz vezet. Ez elősegíti a növény gyökereinek mélyebb behatolását a vízhez és a tápanyagokhoz való jobb hozzáférés érdekében, ami stabilabb hozamot eredményez kihívást jelentő körülmények között, például aszályban.
  2. Nyári és őszi vetésű takarónövények, amelyeket két elsődleges két haszonnövény között termesztenek: a talaj szervesanyag-tartalmának és termékenységének növelésére, az erózió csökkentésére, a talajszerkezet javítására, a csapadék beszivárgásának elősegítésére, valamint a kártevők és betegségek felszaporodásának korlátozására.
  3. Talaj meszezése: csökkentett művelési gyakorlatok és mulcsozás a termőtalajban, a pH növelése és kedvező élőhely kialakítása a jótékony talajélethez és az aggregátumképződéshez. A talaj meszezése Nyugat-Magyarországon a túlnyomóan savanyú, agyagos, iszapos, kavicsos, gyenge szerkezetű talajok miatt döntő jelentőségű. A talaj savanyúsága tápanyaghiányhoz vezethet, és gátolja a mikrobiális aktivitást, ami csökkenti a terméshozamot és a pillangósvirágú növények nitrogénkötését. A LENs támogatja a rendszeres, alacsony arányú kijuttatási meszezést azzal a céllal, hogy növelje a műtrágyák hatékonyságát, és csökkentse a műtrágyaköltségeket és a környezetszennyezést.
  4. HuminAqua rendszer táapnyaggazdálkodási próba: ez a huminsav alapú biostimuláns, amely lehetővé teszi a műtrágya elhagyását, a termésszint megtartásával és javítja a termés tápanyagtartalmát. Célja a gazdaságok szénlábnyomának csökkentése, mivel csökkenti a szén-dioxid-intenzív műtrágyák iránti igényt. Gazdagítja a talajt, segít fenntartani a talaj termékenységét és javítja a talaj vízmegtartó képességét.
  5. SOBAC komposztáló rendszer alkalmazása a trágya biológiai hatékonyságának növelésére. Az oltóanyagot a mélyalomra kell kiszórni, majd egy további adagot a trágyára, amikor azt eltávolítják. A beoltott trágya 6-12 hónapon belül komposztálódik, és hektáronként 10-15 tonna mennyiségben kerül kiszórásra, bedolgozás nélkül.
  6. Szántóföldeken és/vagy peremeken füves vagy vadvirágos sávok vetése az élőhely biztosítása a beporzó rovarok számára. A virágzó sávok élőhelyet is biztosíthatnak a ragadozó rovarok számára, amelyek hozzájárulhatnak a szántóföldi kártevők elleni védekezéshez, valamint pufferként működnek, hogy csökkentsék az kimosódott talaj, tápanyagok és növényvédőszerek mennyiségét, amelyek a lefolyás által az élővizekbe juthatnak.

Létrehoztak egy gazdálkodói hálózatot a regeneratív mezőgazdasággal kapcsolatos tapasztalat- és tudáscsere elősegítésére. A LENs Hungary rendszeres képzéseket biztosít a gazdálkodóknak online és személyesen is, a Preferred by Nature és Biospheres segítségével. A képzés eddig a talajszerkezet és termékenység javítására – Magyarország vezető talajkutatójának bevonásával – és a takarónövényekkel történő gazdálkodásra terjedt ki. A foglalkozásokon azon gazdálkodók is jelentkezhetnek, akik érdeklődnek a regeneratív mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazása iránt, de formálisan még nem foglalkoznak ezzel a technológiával.

A magyarországi LENs programról és a csatlakozási lehetőségekről a lenshungary@preferredbynature.org címen tudhat meg többet.

Ránézésre

Hol Magyarország, a kereskedelem a Nyugat-Dunántúli régióra koncentrálódik
Ki Nestlé Purina, a Preferred by Nature és a 3Keel koordinációjával. A legfontosabb tanácsadó partner a Biospheres
Mit Összpontosítson a környezeti hatásoknak ellenálló mezőgazdaságra, az olyan javító tényezőkre, mint a nedvességmegtartás, a vizesedés, a talajvesztés és a tápanyag-gazdálkodás

További információkért töltse le a LENs Hungary tájékoztatóját.

Key partners